Wat vind ik leuk werk? Zo kom je erachter

Het is best lastig om te weten wat je leuk vindt. Vooral als je nadenkt over je werk. Je bent een beroep ingerold en dat gaat best goed. Of je er plezier in hebt… mwah. Kan beter. Je zou best iets anders willen doen, maar weet niet zo goed wat. Het is makkelijker om te solliciteren op een functie die je al kent.

Of misschien ben je op dit moment werkloos. Je ziet veel vacatures die op elkaar lijken. Hoe weet je wat je leuk vindt? Bij welke werkgever kan je veel leren? Kortom, je wil aan de bak, maar je wil niet zomaar ergens op solliciteren. Eerst wil je weten welke vacature bij jou past.

Herkenbaar? Dat vinden wij in ieder geval wel. Co wil daarin helpen. Dus lees gauw verder, of...

Download direct de app

Leuk werk is iets persoonlijks

Iedereen is anders. Dat geldt ook voor werk. De een vindt het heerlijk om de hele dag achter de computer te zitten. De ander gaat liever op pad. Sommige mensen doen alles met collega’s, anderen werken zelfstandig. En dat is niet erg! Er zijn banen genoeg.

Het gaat erom dat jij ontdekt wat je wil. Als je dat weet, kun je gericht op zoek naar (ander) werk. Om jou op weg te helpen, hebben we een aantal vragen die je jezelf kunt stellen. 

Stel jezelf de juiste vragen

Als iemand je nu vraagt wat je leuk vindt, moet je daar waarschijnlijk over nadenken. Logisch. Het is een lastige vraag om in een keer te beantwoorden. Het wordt makkelijker als je eerst wat kleine vragen beantwoordt. 

Wat waren de leukste activiteiten van 2019?

Denk eens terug aan het afgelopen jaar. Wat vond je nou écht leuk om te doen? Denk aan werk (bijvoorbeeld: collega inwerken), maar ook aan activiteiten in je vrije tijd. En dat kan van alles zijn. Van spelletjes spelen met je opa tot en met het repareren van een fiets. Maak een lijstje van drie dingen die in je opkomen. Er is geen goed of fout.

Wat deed je vaak als kind?

Sluit je ogen en ga terug naar je kindertijd. Wat vond je toen leuk? Waar kon je je urenlang mee vermaken? Maak opnieuw een lijstje van de dingen die in je opkomen. Vraag eventueel je ouders of broers en zussen voor extra informatie.

Alles wat je hebt opgeschreven gaat over jouw aangeboren interesses. Stel, je was als kind altijd al geïnteresseerd in apparatuur van je ouders. Grote kans dat je nu nog steeds interesse hebt in techniek. Ook als je er op dit moment niets mee doet. 

Wat zou je doen als alles mogelijk was?

Stel, er gebeurt een wonder: je wordt ‘s ochtends wakker en ineens kan je alles. Elke werkgever wil jou hebben. Welk beroep zou je dan kiezen? Wordt het scheuren in een vrachtwagen, een baan in het ziekenhuis of heel wat anders? Maak een lijstje van de beroepen die jij zou kiezen.

Het maakt niet uit wat voor beroep je nu hebt. Laat je niet beïnvloeden door het salaris of de mening van anderen. Eerst maar eens kijken wat je het liefst zou willen doen! En wie weet is jouw droom dichterbij dan je denkt. Er zijn best veel mensen die van beroep wisselen.

Waar ben je goed in?

Het is leuk om ergens goed in te zijn, vooral op je werk. Je voelt je zelfverzekerd, je krijgt complimentjes en wordt om hulp gevraagd. 

Denk nu eens aan een werksituatie. Wat kan jij goed? Het mag van alles zijn: klein en groot. Bijvoorbeeld: ‘ik ben gastvrij voor klanten’. Of: ‘ik kan goed met Excel overweg’. Schrijf jouw sterke punten op. Het helpt om dit te vragen aan een of meerdere (ex)-collega’s.

Doe de gratis test

Nu weet je hopelijk iets beter wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Misschien denk je nu: allemaal leuk en aardig, maar welk beroep past daarbij? En hoe kom ik in contact met mijn ideale werkgever? Dat zijn dingen waar de app Co jou mee kan helpen. Zo werkt het:

  1. Meld je gratis aan
  2. Test jezelf op wat je wil en kan
  3. Kies een beroep dat bij je past
  4. Krijg advies van een loopbaancoach
  5. Bereid je voor op een nieuwe baan!

Kortom, je hoeft het niet alleen te doen, maar het helpt als je weet wat je leuk vindt. Dat kan een loopbaancoach niet voor jou invullen.

Download de app